Välj rätt färg

Står du i begrepp att måla om ditt hus på utsidan finns det en hel del att tänka på. Först och främst måste du ta reda på vilken typ av färg som sitter på fasaden nu. Oavsett i vilket skick den nuvarande färgen är i måste du ta hänsyn till det, både vid underarbetet och vid själva målningen. Väljer du fel här får du problem som är både dyra att åtgärda och tar onödig tid.

Limfärger

En vanlig fasadfärg är den som kallas Faluröd. Det är en färg som inte är syntetisk utan har sedan flera hundra år tillverkats på ett naturnära sätt. Det är en bra typ av färg som låter träet andas och har du redan den typen av färg på din fasad ska du inte byta den, mycket beroende på att det knappast går. En av färgens egenskaper är att den kritar, det vill säga att den släpper ytskiktet lite pö om pö. Målar du med en annan typ av färg utanpå den faller snart den nya färgen av. Underarbetet här är att borsta bort all lös färg innan du målar om med samma typ av färg. Lösningsmedlet är vatten som färgen slammas upp i.

Oljefärger

Oljefärg är även det en äldre traditionell typ av färg. Som det hörs på namnet är det en olja med pigment som du stryker fasaden med. Sedan gammalt användes linolja medan man idag har en mängd varianter på vilken olja det är som är bindemedlet. Oljefärgen går utmärkt att stryka på äldre fasader som är målade med oljefärger, men fungerar inte på limfärger eller latexfärger. Lösningsmedlet är petroleumbaserat, tidigare användes terpentin.

Latex- eller plastfärg

En modern färg är latexfärgen som ger ett tätt skikt vid målning. Är träet under fuktigt släpper färgen ganska snart från underlaget. Latexfärg är mycket lättarbetad och går att få i tixotropform som gör färgen lite geléartad. Det gör att den inte rinner, och spiller du så är färgen vattenlöslig och det är lätt att torka bort spillet. Latexfärg går bra att måla på tidigare målad latexfärg och även i vissa fall ovanpå oljefärger. Lösningsmedlet är vatten.

Arkiv