Underhållning av träfasaden

Träfasaden är den vanligaste fasadtypen i Sverige. Det är också den fasad som kräver mest underhåll. Men det behöver inte vara svårt att underhålla fasaden. Här tipsar vi om hur man underhåller en träfasad och därmed får den att hålla längre.

Tvättning

Alla fasader drar på sig en del smuts med tiden och behöver tvättas. Att tvätta fasaden bör man göra med jämna mellanrum. Exakt hur ofta man behöver göra detta beror stort på närmiljön kring huset. Men själva husfärgen är också en faktor då sämre färg exempelvis lättare kan bli angripen av alger.

Skrapning

Märker man att färgen börjat flagna något behöver lite mer åtgärder. Börja fortfarande med att tvätta fasaden och hugg därefter tag i skrapan och stålborsten för att avlägsna all lös färg. Är kvaliteten på färgen tillräckligt bra på största delen av fasaden kan man nöja sig med att måla om bara de ytor som skapats. Var dock noga med att använda samma kulör och typ av färg som när huset målades sist.

Målning

Börjar dock färgen flagna på många håll eller om färgen börjar se väldigt blek ut är det nog dags att måla om hela huset. Beroende på hur stort huset är kan det ta ett par dagar att bli klar. Har man lite tid över själv kan man alltid välja att anlita en expert. Då får man även garanti på det utförda jobbet.

Byta brädor

När man skrapar bort gammal färg bör man alltid ta tillfället att granska träet lite närmare. Dåligt virke bör tas bort och bytas ut mot nytt. Helst kärnvirke då detta inte gillas av skadedjur som husbock. Det är viktigt att träet är torrt när man sätter upp det för att minska risken för röta och skadedjur. Grundmåla sedan dessa brädor innan de målas med samma färg som resten av fasaden.

Arkiv