Planera belysningen när du renoverar

Att renovera ett rum kan ofta vara en hel del jobb. Men det börjar ju som många säkert redan vet vid planeringsstadiet. En välplanerad renovering är nyckel till ett lyckat slutresultat och det finns mycket att tänka på innan du sätter igång med själva projektet. Men idag tänkte vi titta specifikt på belysningen och hur du kan tänka kring den.

Belysningen i ett rum är alltid en fall av helheten är större än summan av sina delar. Och det är aldrig helt enkelt att föreställa sig exakt hur mycket ljus som olika delar av rummet kommer att få innan de är på plats.

Att börja titta på hur elen är dragen kan vara en bra idé och ger dig en uppfattning om var du enkelt kan sätta upp lampor av olika slag. Antalet eluttag och placeringen av dem är också bra att kontrollera. Du vill ju trots allt inte låta kablarna hänga eller ligga synligt överallt.

Har du lite idébrist för vad du kan sätta upp var för att få en bra effekt kan du alltid ge dig ut i välsorterade lampbutiker som A-Ljus och titta runt i utbudet. Du kommer nästan garanterat hitta något som faller dig i smaken och ger dig inspiration för en eller annat uppsättning.

Försök helst att skapa en sådan komplett ljusbild som möjligt i rummet genom att planera lampor i flera olika höjder. På så sätt kan du variera belysningen en hel del beroende på vilka lampor du har tänd och släckt samtidigt.

Arkiv