Lös dina avloppsproblem

När ett avlopp väl börjar strula och ställa till med problem blir vi medvetna om hur viktigt det är. Avloppet tas för givet och dagen då det är stopp, känns det som att det inte går att bo i hemmet.

Förhindra stopp

Det viktigaste är att ha rutiner som förhindrar avloppstopp. Det innebär att du ska vara försiktig med vad du spolar ned i avloppen i kök och badrum. Spola inte ned stora mängder mat eller fett, äggvita och olja har en tendens att fastna i rören. Stekfett och liknande suger du upp med hushållspapper som slängs i avfallspåsen innan du börja diska stekpannan.

På toaletten får du endast spola ned urin, vatten, avföring samt toalettpapper. Hushållspapper är för tjockt och sugande för att spola ned, det kommer att leda till stopp. Du får heller inte spola ned tamponger, bindor, snus, tops eller hår.

Rensa avlopp

Om du har återkommande problem med avloppen borde du söka efter en firma som kan hjälpa dig. För dig i huvudstaden behövs bara en snabb sökning på avloppsresnings Stockholm för att hitta företag som filmar och spolar avloppsstammen.

Du kan också införskaffa en sugpropp och rensband för att lösa mindre stopp själv. Oftast beror mindre stopp på grund av för mycket toalettpapper i systemet eller hårsamlingar från golvbrunnar vilket du lätt kan lösa med rensbandet. En del förespråkar även kaustiksoda som fräter bort fett och papper men det kan skada gamla rör vid överdriven användning så använd endast i nödfall. Du kan få minst lika bra resultat med bakpulver och såpa samt kokande vatten.