Byta kakel i köket

Kökskaklet kan göra väldigt mycket för känslan i köket. Att byta ut den kan därför ge rummet ett riktigt ansiktslyft. Nedan följer en snabb och enkel guide för detta projekt.

Börja med att hitta ett kakel som passar in i rummets stil. Men var också noga med att välja plattor i en lämplig storlek. Ju större yta som ska kaklas desto större plattor kan man i regel använda.

Nästa steg är att riva det gamla kaklet och förbereda för det nya. En hammare och mejsel är ofta det enda som behövs för att ta bort kakel. Men sitter det väldigt hårt kan en bilningshammare ofta göra susen.

Ytan under måste sedan jämnas ut. Borsta den först med en styv borste för att bli kvitt bruksrester och damm. Fyll sedan i hål med murbruk, jämna ut med en bräda eller liknande, spackla och slipa det när det torkat.

Nu är det dags att blanda fogmassa. Detta måste göras flera gånger under kakelsättningen för att massan inte ska torka innan man fått upp den på väggen. Börja sedan att sätta upp plattorna från ett hörn. Sätt ett fogsnöre mot diskbänken för att få ett bra avstånd till första plattorna.

Fogkryss ser till att avståndet mellan varje platta blir samma varje gång. Var noga med att trycka ned dem så pass långt att fogen sedan täcker hela krysset.

Plattorna går nästan aldrig jämnt upp när man kaklar. Vilket är varför man alltid borde ha en kakelskärare till hands. Kakel bör dock aldrig kapas så plattorna blir mindre än 5 cm.

Nästa steg är att fylla fogarna och det gör man bäst genom att dra diagonalt eller i ett sicksackmönster. Var noga med att fogen fylls helt. Innan fogen torkat kan man nu torka rent själva kaklet med en mjuk svamp.

Avslutningsvis fyller man upp med vattenfast silikon i utrymmet mellan de understa plattorna och köksbänken.

Arkiv