Bygga drömhuset – viktigt att tänka på

Det är inte bara en eller fyra saker som du ska fundera extra länge på när du går i byggtankar, det är flera hundra! Ett husbygge innefattar flera steg och går det snett på ett plan påverkas de resterande till mer eller mindre grad. Den här artikeln är bara tänkt som en liten påminnelse om olika delar som lätt faller bort i bygghetsen.

Juridik

Lita inte på att alla företag vill dig väl. Entreprenader kan vara helt ärlig men ändå är det någonting som glöms, och sedan uppstår det en tvist om vem som ska bekosta ett senare fel eller något som glömts. Entreprenadrätt är en lite speciell marknad där du borde prata med specialister på området innan du skriver på några kontrakt. Du vill vara säker på att alla saker finns dokumenterade: vad händer om projektet försenas? Hur och när ska betalning av fakturor och delfakturor ske? Vem är kontaktperson och KA i projektet? Vilka skyldigheter och rättigheter har du som beställare?

Planlösning

Prata och visa din planlösning för alla du känner, betala för en konsultationstimme eller två hos en arkitekt, titta på andra planlösningar till du somnar… du kan aldrig fundera tillräckligt mycket på hur planlösningen ska se ut. Det är en sak att se en planlösning på ett papper, en helt annan att bo där. Några saker som folk ofta tänker på i efterhand är faktiskt inte huvudsakerna såsom kök och badrum. Det är de mindre detaljerna som visar sig vara väldigt viktiga men som du inte fokuserar så mycket under ritningsfasen.

  • Förvaringen – det behövs mer än bara en garderob i varje sovrum för att alla saker ska få plats. En klädkammare i hallen är idealt för att stuva in vinterkläder under sommaren samt barnvagnar.
  • Groventré – du vill gärna ha en tvättstuga där alla smutskläder får plats samt en entré som ni kan använda till vardags när skorna är blöta och dyngiga.
  • Tänk på vardagen – fundera på hur ni rör er i ert nuvarande hem, vad som är bra och dåligt. Fungerar ert vardagsliv i planlösningen ni valt?